Grimstad Filmklubb: Lawrence of Arabia (1962)

Bilde fra 'Lawrence of Arabia (1962)'Plakat for 'Lawrence of Arabia (1962)'

Forestillinger

Henter forestillinger

En av de aller største klassikerne i filmhistorien

Etter at Thomas Edward Lawrence omkom i en motorsykkelulykke i 1935, begynte mytene om ham å spinne for alvor. Engelskmannen som hadde ledet det arabiske opprøret mot tyrkerne under første verdenskrig, ble en av sin samtids største legender og et mysterium for historikerne.

Man løser ikke nødvendigvis gåten Lawrence ved å lese hans egen beretning i «Seven Pillars of Wisdom». Boken etterlater seg et motsetningsfylt bilde av Lawrence: Humanist og kriger, filosof og eventyrer, sadist og medmenneske, narcissist og altruist.

Produsent Sam Spiegel ble fascinert av boken, sikret seg retten til å filme den og knyttet til seg regissør David Lean, som han allerede hadde samarbeidet med på verdenssuksessen Broen over Kwai. De foretrakk en ukjent skuespiller til hovedrollen, og valget falt på en ung blåøyd ire fra The Royal Shakespeare Theatre, Peter O´Toole, som til gjengjeld ble supplert med berømtheter som Alec Guiness, Anthony Quinn og Omar Sharif.

Lean var opptatt av at scenene skulle være så autentiske som mulig, og opptakene ble for det meste gjort i Jordan. Havnen Akaba, som Lawrence hadde erobret, ble gjenoppbygd i Sevilla, Spania. Kong Hassan II av Marokko stilte en armé på flere tusen soldater og kameler til filmteamets disposisjon.

Resultatet ble en monumental, episk blockbuster, et ørkeneventyr som verken publikum eller kritikere hadde sett maken til. Filmen fikk sju Oscar, og tvang en samlet verdenspresse til å børste støv av superlativene. På initiativ fra Steven Spielberg og Martin Scorsese (som begge gir Lawrence of Arabia æren for sine yrkesvalg), ble filmen i 1989 grundig restaurert og forlenget med flere sentrale scener som var blitt klippet bort før premieren i 1962.

Premiere:
June 2021
Nasjonalitet:
USA