Abid Raja: "Min skyld - en historie om frigjøring"

Abid Raja

Forestillinger

Henter programmet

Dette er livsfortellingen til en samfunnsengasjert politiker og jurist, og tidligere kultur- og likestillingsminister. Med glimt i øyet og en rørende fortelling om sitt liv, fanger han publikum og gir rom for ettertanke.

Abid Raja er en norsk jurist og politiker for Venstre, som har vært stortingsrepresentant for Akershus siden 2013. Fra 2020 ble han nestleder i partiet. Han var kultur- og likestillingsminister i Regjeringa Solberg fra januar 2020 til oktober 2021.

Raja er født og oppvokst i Oslo. Han ble cand.jur. fra Universitetet i Oslo i 2001 og tok mellomfag i kriminologi i 2000. Raja studerte menneskerettigheter ved University of Southampton i 2000 og tok ein mastergrad i forskningsmetodik innen vitnepsykologi ved University of Oxford i 2004.

Før Raja ble heltidspolitiker jobbet han som advokat i mange år, var nemndleder i Utlendingsnemnda, jobbet som politiadvokat og var utsendt som diplomat ved den norske ambassaden i New Delhi.

Politisk har Raja alltid vært opptatt av å skape samhold og fellesskap, til å inspirere, og til å bygge mentale broer mellom majoritetssamfunnet og nye landsmenn, og han er en aktiv og kjent samfunnsdebattant på flere arenaer.

Abid Raja har gitt ut flere bøker - Selvbiografien “Talsmann” (2008), “Dialog. Om vold, undertrykkelse og ekstremisme” (2010) og selvbiografien “Min skyld. En historie om frigjøring” (2021) - En bok han fikk Bokhandlerprisen 2021 for og som i 2021 ble blant de mest solgte bøkene i Norge. I denne boken deler han ikke bare historien om et barn utsatt for omsorgssvikt og mishandling. Han deler også intime detaljer om en sykdom mange av oss kanskje ville ha holdt for seg selv. Han skriver også om sin kamp for kjærligheten, og strevet i sitt ekteskap.

Raja er også medgrunnlegger og drivkraften bak The International Panel of Parliamentarians for Freedom of Religion or Belief (IPPFoRB), og for dette arbeidet fikk han den internasjonale en pris av International Religious Liberty Association (IRLA), en Washington-basert organisasjon som jobber for trosfrihet. Han har i tillegg vunnet Fritt Ord-prisen i 2010, og ledet OSSEs arbeid mot ekstremisme.

Abid Raja har en sterk tilstedeværelse på scenen, og fenger publikum med sin væremåte og sitt engasjement. Han forteller sin historie, men deler også sine dyrekjøpte erfaringer om hvordan å lykkes, selv om ting kan se helt mørkt ut.